Başaran Akademi | Grafik Tasarımcı Nedir? Nasıl Olunur?
25.12.2021

Grafik Tasarımcı Nedir? Nasıl Olunur?

Grafik tasarım olgusu yaşamımızın her alanında tam karşımızdadır. Yolda yürürken karşımıza çıkan  bir işyerinin tabelasına mutlaka bir grafik tasarım uzmanının eli değmiştir. Ya da işyerimize bırakılan bir el broşürünün tasarımı da bir grafik tasarım uzmanının bakış açısını yansıtır. Cep telefonunda açtığımız bir mobil uygulamadaki arayüz tasarımları yine bir grafik tasarımcının eseridir. Grafik tasarıma ihtiyaç duymayan hiçbir iş kolu neredeyse yok gibidir. Üretimin, satışın, pazarlamanın olduğu her sektör grafik tasarıma az ya da çok ihtiyaç duyar.

 

Doğru ürün, doğru fiyat, doğru pazarlama karması gibi unsurlar bir markanın başarısının zeminini oluşturur. Doğru grafik tasarım ise, bu zeminin üzerine bir görsel kimlik inşa eder. Grafik tasarım bu yönüyle, renklerin ve şekillerin insan beynine seslenişidir. Bu sesleniş doğru bir seslenişse marka ile müşteri arasında doğru iletişim başlamış demektir. Grafik tasarım aynı zamanda değişen çağa en kolay adapte olan bir iş alanıdır. Dünyamız dijital dünyaya bu kadar hızla geçiş yapmadan önce ağırlıklı olarak  matbaa sektörü ile entegre olan grafik tasarım, günümüzde bir cep telefonu aplikasyonunun görsel tasarımında bile karşımıza çıkmaktadır. Ya da dün bir gazetenin sayfasını tasarlayan grafik tasarımcı, bugün aynı gazetenin ya da bir başka e-derginin internet versiyonunu tasarlayabilmektedir.

 

Bu noktadan hareketle adına ister grafiker diyelim, ister grafik tasarımcı diyelim; grafik tasarım her çağın mesleğidir ve asla ölmeyecektir. Dünya bu kadar hızla değişirken ve dünün en gözde meslekleri bir bir yok olurken ; grafik tasarım uzmanlığının her çağa hızla adapte olması grafik tasarım mesleğini  her geçen gün daha değerli kılmaktadır.

 

Günümüzde bir çok alanda kullanılmaya başlayan 3D modelleme yani üç boyutlu tasarım olgusu, yine köklerini grafik tasarımdan almaktadır. Grafik tasarım geçmişi olan herkes 3D modelleme alanına hızla geçiş yapabilmektedir. Dün bir matbaanın bastığı basit broşürleri tasarlayan bir grafiker, bugün her alanda ihtiyaç duyulan  3 boyutlu görselleri tasarlayabilmektedir.

 

Grafik Tasarım Uzmanı Ne İş Yapar?

Grafik tasarımcılar, aynı zamanda yazılım uzmanlarının tamamlayıcı bileşenidir. Yazılım uzmanı kodları yazdıktan sonra, bu kodların insan beynine / bilinçaltına hangi görsel düzen içinde hitap edeceğini grafik tasarım uzmanı belirler. Grafik tasarım uzmanı bu anlamda dijital ortam uzmanı olmaya adaydır. Tüm dijital dünyanın tüm ana kollarıyla hızlıca  entegre olabilir. Sosyal medya sayfalarını tasarlamaktan, web sayfalarını tasarlamaya, e-ticaret sayfalarının satın alma davranışını tetikleyecek şekilde dizayn edilmesine kadar çok geniş bir yelpazede iş alanının içine girebilmenin anahtarı, grafik tasarımcı olmaktan geçmektedir.

 

Grafik tasarımcı, bir ajansın art direktörü, creative direktörü / yaratıcı yönetmeni olmaya da adaydır. Çünkü grafik tasarımcının estetik bakış açısı sürekli gelişir ve beyninde daima yaratıcı fikirler uçuşur. Grafik tasarım uzmanı video oyun tasarımcılarının en önemli partneridir. Bir video oyununu tasarlarken, kullanıcıların en ergonomik sayfalarla karşılaşmasını grafik tasarımcı sağlar 

 

Grafik Tasarım Uzmanı Olmak İçin Neler Gerekir?

Grafik tasarımcı olmak için özel yetenek gerekli midir ? Bu soru günümüzde çok fazla sorulardan birisidir. Yani resim yeteneği olmayanların grafik tasarımcı olamayacağı düşünülür. Tek kelimeyle yanıt vermek gerekirse grafik tasarımcı olmak için özel yeteneğe gerek yoktur. Doğru eğitimi alan herkes grafik tasarım uzmanı olabilir.

 

Grafik tasarım uzmanlığı, üniversite eğitimi  almadan ve özel yetenek sahibi olmadan yapılabilecek çok nadir mesleklerden birisidir. Bu yazımızda da sık sık vurguladığımız gibi  grafik tasarım,   dijital dünya ve bilişim dünyası ile  kopmaz bir entegrasyon içinde olan çok önemli bir meslektir. Ve grafik tasarımcılık her çağın, her dijital devrimin tek ve vazgeçilmez mesleğidir.

 

Peki grafik tasarım uzmanı olmak için nereden başlamalıyım? Şu an bu satırları okuyarak aslında bu mesleğe adım atmak üzeresiniz. Bu kadar kolay mı derseniz, evet çok kolay. Siz  grafik tasarım alanında uzmanlaşmak için kararınızı verdiyseniz, biz 21 yıllık tecrübemiz, kişiye özel eğitim metodolojilerimiz, yetkin ve donanımlı bir eğitim prensibi ile sizin bu alanda uzman bir meslek sahibi olmanızı sağlıyoruz.